KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS

Kek Lapis Kukus Masam Manis

Bahan- bahan:-

250gm butter

1 ¼ cawan gula castor

7 biji telur

1 sudu kecil esen vanilla

1 bungkus biskut cream creakers ‘Hup Seng’ = 428gm (15.1oz)

½ cawan susu segar

½ cawan susu pekat

3 jenis pewara yang disukai

Asam deduwit secukupnya

*

Cara- cara membuatnya:-

1. Sediakan pengukus, griskan loyang. Sementara itu kisar biskut cream crackers hingga hancur.

2. Pukul butter dan gula castor sehingga kembang, masukkan telur sebiji sebiji.

3. Masuk esen vanilla, susu segar dan susu pekat.

4. Masukkan biskut yang telah dikisar sedikit sedikit.

5. Bahagikan kepada 3 warna iaitu merah, warna asal dan hijau.

6. 4 sudu untuk 1st. layer dan kukus selama 10 minit.

7. Untuk 2nd layer – ratakan warna merah dan kukus 10 minit.

8. Untuk 3rd. layer – ratakan warna hijau dan kukus 10 minit

9. Untuk 4th. layer – bolehlah diletakkan asam deduwit dan kukus lagi selama 10 minit.

10. Ulangi proses melapis sehingga habis.

11. Biarkan sejuk dan siap untuk dihidangkan.

*

Tips:-

1. Masukkan kek ke dalam oven (medium heat) selama 10 minit untuk dapatkan kek yang tahan lama.

2. Sila layari laman web http://azzaliza.fotopages.com untuk melihat proses melapis dengan betul dan teliti.

 

Nota: PERWAKILAN MUMBAI DOT COM mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Rahfesta Rahman kerana sudi berkongsi resepi Kek Kukus Lapis Masam Manis ini dengan kami.

About these ads

5 responses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s