PAU

pau1

BAHAN-BAHAN:

1 kg tepung high protein

1 packet yis mauripan

½ cawan gula pasir

2½ cwn air suam. Boleh tambah kalau tak cukup lembut.

1/2 cwn minyak jagung (boleh juga guna minyak masak)

*

CARA-CARA MEMBUATNYA:

1. Bancuh gula dalam air suam hingga larut. Masukkan yis sekali dan biarkan seketika hingga air nampak berbuih.

2. Masukkan tepung dalam mangkuk besar dan tuangkan air bancuhan gula dan yis tadi sedikit demi sedikit.

3. Gaul tepung dengan hujung jari sehingga air habis. Masukkan minyak dan uli selama 15 minit sehingga doh kenyal dan licin, tidak melekat pada tangan dan tepi mangkuk.

4. Bulat-bulatkan doh seberat 40gm setiap satu. Biarkan rehat 10 minit – 15 minit.

5. Bubuh inti dan tutup inti dengan doh dengan rapat.

6. Lapik dengan daun pisang / plastik / kertas minyak. Perap selama 30 minit sehingga naik elok.

7. Kukus selama 10 minit.

*

Nota: Resepi ini dikirimkan oleh Puan Rosmayati Roslin, South Mumbai, India berserta ucapan beliau “Selamat Mencuba!”

One response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s