CHEESE CAKE

Cheesecake

Bahan- bahan:

4- 5 keping cheese

200ml susu segar

70gm butter

70gm tepung gandum

70gm gula pasir

4 biji telur

½ sudu teh esen vanilla

*

*

Cara- cara membuatnya:

1. Siat- siatkan kepingan cheese di dalam periuk bersama susu segar.

2. Kacaukan kepingan cheese dan susu segar sehingga cair dan sebati. Kacau sentiasa.

3. Masukkan butter dan kacau larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

4. Asingkan putih telur dan kuning telur.

5. Pukul putih telur sehingga kembang dan masukkan gula pasir sedikit- sedikit sehingga ‘meringue’.

6. Pukul kuning telur hingga kembang dan tuangkan ke dalam adunan cheese tadi. Hendaklah dipukul sentiasa agar tidak berketul. Setelah itu, masukkan tepung gandum sedikit- sedikit dan gaul sebati.

7. Akhir sekali, adunan meringue dituangkan ke dalam adunan cheese dan masukkan esen vanilla.

8. Gunakan kaedah kaup balik supaya rata.

9. Gliskan acuan kek dengan butter dan taburkan sedikit tepung gandum supaya bahagian bawah kek tidak melekat.

10. Alaskan kertas surih/ A4 paper. Tuangkan adunan ke dalam acuan.

11. Letakkan acuan di dalam dulang pembakar bersama air suam ¼ tinggi dari acuan kek.

12. Bakar pada suhu 170 celcius selama 20 minit dan turunkan suhu kepada 140 celcius untuk 40 minit.

13. Biarkan kek sejuk sebentar, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk dan hidang.

 

Nota: PERWAKILAN MUMBAI DOT COM ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Rahfesta Rahman (wakil Jabatan Immigresen Malaysa di Mumbai) kerana sudi berkongsi resepi Cheese Cake ini dengan kami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s