TOSEI, CHUTNEY AND SAMBAR (KUAH DHAL)

TOSEI/DOSA
BAHAN-BAHAN:
Idli rice – 2 cawan
Urad Dal – 1 cawan
Note : Pastikan nisbah 2:1
Halba (meti in hindi, fenugreek in english) – sedikit sahaja
Satu sudu teh garam

CARA-CARANYA:
1.Rendam Idli semalaman
2.Urad dal rendam dengan halba
Note : Rendam pukul 12 tengahari, petang blend, simpan pada suhu bilik (jika buat pagi)
3.Blend bahan2 di atas satu persatu dengan sedikit air.
4.Blend Urad Dal sampai halus, idli sedikit berbiji.
5.Campurkan kedua-dua bahan yg di kisar ke dalam periuk
6.Tambahkan garam
7.Kacau dengan tangan sahaja! Kacau dan tarik, selama 2 minit.
8.Tutup dan peram
Tips : Use aluminium pot supaya cepat masam.

CHUTNEY
BAHAN-BAHAN:
Kelapa parut – 1 biji
Bawang besar – 1 biji di hiris nipis
Bawang putih – 3 biji
Cana Dal – segenggam (Cana Dal yg boleh di makan terus)
Cili hijau atau cili kering – 7 biji atau lebih, depends on individual taste

CARA-CARANYA:
1. Masukkan semua bahan di atas dalam blender
2. Masukkan sedikit air suam
3. Masukkan cili (dibelah 2)
4. Masukkan garam sedikit atau secukup rasa
5. Tambahkan air, jika terlalu pekat
6. Boleh masukkan daun pudina atau tomato atau daun ketumbar jika mahu
7. Blend
Di dalam kuali kecil tumis darat seperti berikut:
Masukkan sedikit minyak, masukkan sedikit biji sawi hitam (mustard/rai in hindi),sedikit cili kering, daun kari sampai naik bau. Kemudian, campurkan dalam bahan di atas. Hidangkan!

SAMBAR (KUAH DAL)
BAHAN-BAHAN:
1.Thur Dal- 2 cawan (dicuci dan rendam 10 minit)
2.Bawang putih – 2 ulasi
3.Bawang besar – 1 biji (dihiris halus)
4.1 sudu teh jintan manis
5.Sedikit kunyit, minyak, garam
6.Air

CARA-CARANYA:
1.Masak semua bahan di atas, jangan sampai hancur.
2.Di dalam periuk lain, panaskan minyak, masukkan biji sawi, cili kering, hing, halia
(4 hiris), sedikit daun kari. Tumis sampai naik bau.
3.Masukkan sayur (terung, bunga kubis, cenggi (drum stick), carrot, kentang.
5.Masukkan sedikit garam.
6.Masukkan 2 biji tomato.
7.Tutup sebentar
8.Masukkan dal yg di masak tadi.
9.Masukkan sedikit serbuk kari atau serbuk sambar.
10.Masukkan ½ packet santan
11.Tambah garam
Peringatan : Jangan terlalu cair atau pekat!

 

Recipee by Puan Jeya Vasu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s