KUIH CARA BERLAUK

KUIH CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
300 gram tepung gandum
2 biji telur
1 cawan santan (kalau kat india pakailah hommade brand lagi senang)
2 cawan air
garam secukup rasa
sedikit pewarna kuning

CARA-CARANYA:
1. Campur tepung, telur dan garam, gaul rata
2. Masukkan santan, air dan pewarna.
3. Gaul hingga sebati dan tidak berketul
4. Tapis adunan

INTI UNTUK KUIH CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang besar
2@3 ulas bawang putih
2 sudu besar rempah kari daging
1 1/2 keping dada ayam atau daging (lebih kurang 700 gram) dicincang halus
garam- secukup rasa
gula- secukup rasa
sedikit air
daun saderi – dicincang halus – 1/2 untuk hiasan
2 biji lada merah – dihiris halus – untuk hiasan

CARA-CARANYA:
1. Tumis 1 biji bawang besar yang telah dicincang halus hingga layu
1. Masukkan bahan A yang telah di blend tadi
2. Tumis hingga wangi dan sedikit garing
3. Masuk sedikit air dan kacau sebati
4. Masuk garam dan gula secukup rasa
5. Masuk ayam cincang atau daging dan gaul sebati
6. Masukkan separuh daun saderi cincang dan gaul rata
7. Masak hingga inti menjadi kering, tutup dan biarkan sejuk.

CARA MEMBUAT KUIH CARA:
1. Panaskan acuan dan sapukan sedikit minyak
2. Masukkan adunan tepung dalam acuan dan tutup
3. Bila separuh masak taburkan sedikit inti, daun saderi cincang dan sehiris lada merah
4. Tutup acuan dan biarkan sehingga masak.

 

Recipee by Puan Zuhaila Abdul Latif

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s