KARI AYAM IBU MERTUAKU

BAHAN-BAHAN

1 kg ayam

3 tomato

4 kentang

100 gm bawang merah

50 gm bawang putih

1 inci hlia

3 bunga lawang

1 kayu manis

1 tangkai daun kari

1 cawan serbuk kari daging

Garam secukup rasa

Air

 

CARA-CARA

1. Ayam diperap terlebih dahulu dengan garam dan kunyit.

2. Bawang merah, bawang putih dan halia dikisar.

3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.

4. Kemudian, masukkan ayam. Masak sehingga ayam separuh masak.

5. Masukkan kentang dan serbuk kari. Kacau dan biarkan sebentar. Tambah air dan tutup periuk.

6. Apabila telah mendidih, masukkan tomato dan garam secukup rasa. Masak hingga kentang empuk.

 

Recipee by Puan Ima Din Pian’s mother-in-law.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s