GREEN CURRY CHICKEN

 

KARI AYAM HIJAU (GREEN CURRY CHICKEN)

Bahan2 yg dikisar

  • 2 batang serai
  • 2 buku bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 2 inci lengkuas
  • ½ sudu belacan
  • 7 cili hijau kecil, 5 cili hijau besar
  • Sedikit kulit limau purut jika ade

Sayur2 ran

  • Lobak merah
  • Kacang panjang atau kacang buncis
  • Terung pipit
  • Daun selasih (Thai basil)
  • Terung ungu

Ayam

1 tin evaporated milk  (400 ml) dan 1 tin santan (400 ml)

Gula dan garam secukup rasa

Cara2:

  • Panaskan periuk dan tuang minyak untuk menumis dalam 2/3 sudu besar.
  • Masukkan bahan kisar dan tumis sampai wangi dan pecah minyak.
  • Masukkan ayam.
  • Masukkan gula dan garam
  • Masukkan lobak merah, terung pipit, diikuti kacang panjang/ kacang buncis.
  • Kemudian masukkan terung.
  • Masukkan 2 kiub pati ayam knorr jika suka.
  • Masukkan susu, dikuti santan.
  • Akhir sekali masukkan daun selasih.
  • Hidang untuk semua!

 

p/s : Perwakilan mengucapkan terima kasih kepada Puan Haryani Abdullah kerana sudi berkongsi resepi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s