SOMTAM (GREEN PAPAYA SALAD)

SOMTAM (GREEN PAPAYA SALAD)

Bahan-bahan

  • 3 biji betik muda
  • Lobat merah
  • Sos ikan
  • Kacang tanah goreng
  • Gula kabung atau brown sugar pun ok!
  • Tomato
  • Limau nipis
  • Asam jawa
  • Udang kering
  • Cili padi
  • Kacang panjang sedikit
  • Bawang putih 7 ulas
  • 3 biji limau nipis

Cara2

  • Parut betik muda dan lobak merah
  • Potong kacang panjang
  • Udang kering direndam supaya lembut
  • Kemudian masukkan bawang putih ke dalam lesung somtam dan tumbuk
  • Masukkan cili (jangan tumbuk sampai pecah, dikhuatiri tersangat pedas)
  • Masukkan kacang tanah goreng yg siap di tumbuk(goreng tanpa minyak)dan tumbuk lagi dengan bahan lain di atas
  • Masukkan sediki udang kering dan tumbuk
  • Masukkan 4 sudu besar sos ikan
  • Masukkan 4 sudu besar asam jawa
  • Masukkan 3 sudu besar gula kabung
  • Perah 3 biji limau nipis
  • Rasa2 dulu, kalau tak cukup masam blh tambah lagi limau nipis
  • Gaul bahan ditumbuk dengan sayur-sayuran yang di parut/potong tadi.
  • Masukkan baki udang kering
  • Masukkan gula
  • Hidang lagi untuk semua!

p/s : Terima kasih kepada Puan Haryani Abdullah atas kesudian beliau untuk berkongsi resepi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s